دسته‌هانکته ها و ترفندها

طریقه خشک کردن میوه

خشک کردن میوه ها از دیر باز تاکنون در زندگی بشر وجود داشته و حتی انسانهای نخستین میوه ها را همانند گوشت و حبوبات جهت نگهداری و مصرف در فصولی که امکان تولید آن نبوده خشک می نموده اند . در روش سنتی خشک کردن میوه ها معمولا در مقابل آفتاب  با پوست و یا بدون پوست انجام می شود  . در این روش میوه ها باید قبل از فاسد شدن خشک شوند بنابراین امکان خشک کردن میوه های بزرگ و اب دار به علت طولانی شدن  ، میسر نیست و فقط میوه های کوچک و ریز مانند  آلو ، آلوچه ،  زرد آلو ، انجیر و… را می توان خشک و انبار نمود. به جز در فصل  تابستان و ماه های گرم سال در سایر فصول  که شدت نور خورشید کاهش می یابد چنین امری محال است . خوشبختانه هم اکنون امروزه به لطف پیشرفت تکنولوژی این محال با  کمک روش های نوین ، امکانات و دستگاههای مدرن ممکن شده است .روش خشک کرده میوه ها هم اکنون بسیار ساده و به شرح ذیل است:

1-انتخاب میوه

برای تهیه میوه خشک ابتدا میوه های کاملا رسیده بدون ضرب خوردگی و درجه یک انتخاب می شوند، چرا که هر گونه لکه ، کرم خوردگی و آسیب دیدگی باعث می‌شود محصول میوه خشک دچار تغییر رنگ ، شکل و طعم شود  و در نهایت  از کیفیت لازم برخوردار نباشد . پس لازم است میوه ها کاملا تازه ، سالم ، بدون لک و فاقد کرم خوردگی باشند .هر چه میوه انتخاب شده بهتر باشد محصول میوه خشک از کیفیت بهتری برخوردار خواهد بود.

2- شست و شو و خشک کردن میوه 

 پس از انتخاب میوه های با کیفیت و درشت آنها رو کاملا شستشو داده و خشک میکنیم  . لازم به ذکر است که میوه معمولا در حابت طبیعی با لایه ای محافظت می شوند و بعد از شستن با از بین رفتن آن لایه محافظ سریعتر دچار لهیدگی و پوسیدگی می شوند پس میوه هایی را که لازم است اسلایس شود چند ساعت قبل باید شسته و خشک شوند.

3- پوست و هسته گیری میوه  

پوست برخی میوه به علت ضخیم و کلفت بودن مناسب اینکار نیستند چرا که پس از خشک شدن سفت شده می شوند که خوردن آن سخت و مشکل افرین است ضمن اینکه پروسه خشک شدن را به تاخیر می اندازند بنابراین بهتر است اینگونه میوه ها پوست گیری شده و سپس وارد مرحله اسلایس شوند . در مورد میوه های هسته دار هم به همین شکل عمل می شود میوه هایی همانند آلو ، سیب ، گلابی و انبه که هسته های سفت و خشبی دارند باید به وسیله ابزاری مخصوص به نام “هسته گیر” ، هسته آنها خارج شود.

4-اسلایس یا ورقه کردن میوه 

در گذشته برخی از میوه های ریز و آلو را یا حتی زرد الو را بصورت کاملا سالم یا دو نیم شده خشک می کردند و این اینکار برای سایر میوه های درشت امکان پذیر نبود چرا این میوه ها در شرایط عادی امکان خشک شده نداشتند و قبل از خشک شدن فاسد می شدند.اما اکنون با پیشرفت تکنولوژی و اختراع دستگاههای اسلایسرو میوه خشک کن این امکان برای تمام میوه ها میسر است .

میوه های پوست و هسته گرفته سریعا وارد دستگاه اسلایسر می شوند .اسلایسر یا همان دستگاه ورقه کن میوه در انواع مختلف دستی ، گردان ، کشویی ، نگینی و  برقی و  در اندازه های خانگی و صنعتی در بازار موجودند. برای هر نوع میوه اسلایسر مخصوص به خود مورد نیاز است به عنوان مثال برای میوه های خیلی آبدار و ملایم بهتر است از اسلایسر کشویی استفاده شود 

5- انتقال به دستگاه خشک کن

این مرحله آخرین مرحله از مراحل خشک کردن میوه است  . دستگاه خشک کن میوه دارای صفحات مشبک سیمی با فاصله منسب است که با حرارت گاز و یا برق گرم می شوند و معمولا داری یک یا چندین فن جهت به جریان انداختن هوای داخل محفظه کابرد دارند که ترکیب گرما و باد باعث خشک شدن سریع میوه ها می گردد .دراین مرحله میوه های اسلایس شده روی صفحات مشبک کاملا بهداشتی با فاصله منسب قرار گرفته و سپس وارد دستگاه می شوند سپس نوبت به تنظم کردن دمای محفظه و زمان می رسد که بسته به نوع میوه و آب موجود در آن از 40 تا 45 درجه سیلسیوس و 7 تا 12 ساعت  متغیر است . مثلا میوه های خیلی آبدار زمان بیشتری نیاز دارند . توجه کنید که برای سریعتر خشک کردن میوه ها دما را نباید زیاد کرد بلکه مدت زمان را باید افزایش داد .چرا که با افزایش بیش از حد دما میوه ها تقریبا پخته شده و رنگ و مزه محصول تغییر خواهد کرد 

 

6 نظر

  1. این دقیقاً همان چیزی است که من بدنبال آن بودم ، بسیار ممنونم برای این آموزش ها

    1. بسیار خوب است که این قالب را برای سایت های خود امتحان کنم

  2. چه مقاله خوبی است این باعث می شود بیشتر و بیشتر بخوانم!

  3. این دقیقاً همان چیزی است که من بدنبال آن بودم ، بسیار ممنونم برای این آموزش ها

    1. بسیار خوب است که این قالب را برای سایت های خود امتحان کنم

  4. چه مقاله خوبی است این باعث می شود بیشتر و بیشتر بخوانم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *